Hyvät ja näyttävät nettisivut

Hyvät nettisivut saadaksesi kohtaat ensin monta ongelmaa, joista ensimmäinen ongelma on se, että saatat itse olla hyvien nettisivujen esteenä. Ellet ymmärrä paljoakaan nettisivujen tekemisestä, voit jättäytyä reilusti sivuun, ja antaa ammattilaisen tehdä itse sivut. Toiveita saa olla, mutta niiden kyllä pitäisi olla oikeasti harkittuja.

Olen tavannut useita yrittäjiä, jotka eivät ymmärrä nettisivujen käyttöominaisuuksista yhtikäs mitään. Haluan pohjustaa tämän tekstin kertomalla tämän asian, sillä on ymmärrettävä, ettei se oma mielipide aina ole se paras mielipide. Nämä em. yritykset ovat kaikenlisäksi olleet hyvinpyöriviä yrityksiä, joten jotakin he ovat liiketoiminnasta ymmärtäneet, mutta digiasioita ei hölkäsen pöläystä. Valitettavasti.

Hyvät ja näyttävät nettisivut otsikon alla kirjoittaminen ei ole ihan yksiselitteistä. Ensin täytyy miettiä, mitä nettisivuilla halutaan saada näkymään? Tuleeko nettisivuille myös verkkokauppa, vai onko itse nettisivut verkkokauppa. Muutamista asioista voidaan kuitenkin olla yhtä mieltä: nettisivujen käyttä asiakkaalle tulisi olla mahdollisimman helppoa, asiakkaan tulee löytää sieltä etsimänsä asiat nopeasti ja helposti, ja yhteystietojen tulisi olla jokaikisella sivulla – tässä poikkeus se, että jos sinulla on verkkokauppa, ei sinun välttämättä tarvitse tyrkyttää yhteystietoja, tähän kohtaa laittaisin mieluummin vaikkapa ponnahdusikkunan, johon tulee tarjous jostakin tuotteesta.

Flex – WB website from Workbrands on Vimeo.

Yksinkertaisuus ja selkeys lienevät jotakuinkin tärkeimpiä ominaisuuksia, sillä mieti vaikka itse, kun googlaat jotakin palvelua – haluatko löytää etsimäsi asian nopeasti ja helposti, vai mieluummin hitaasti ja vaivanloisesti? Vastaus lienee selvä.
Monien mielestä tämä teksti on peruskauraa, mutta jos katsotaan kuinka monella nämä kohdat toteutuvat, on prosentti liian pieni.

Jos olet aloitteleva yrittäjä ja olet tekemässä esimerkiksi yrityksellesi wordpress-sivuja, on selkeys tärkein ominaisuus. Jos olet iso brändi, jonka kaikki tuntevat, voivat nettisivut olla astetta hifistellymmät. Tosin täytyy sanoa, että ei ole siltikään ollut kovin mukavaa, kun yrittää ostaa vaatteita erittäin isojen brändien verkkokaupoista; löytäminen on hyvin vaikeaa joskus, ja silloin on kyllä kaupat jäänyt väliin. Puhun brändeistä, jotka jokaikinen tietävät ympäri maailmaaEttä sen pituinen se – kannattaisi välillä heidänkin siirtyä helpompaan maailmaan.

Loppuenlopuksi voittaja on kuitenkin aina se, joka tekee sitä myyntiä niillä nettisivuillaan tämä kannattaa pitää mielessä kun olet tekemässä tai teettämässä nettisivuja.

Nettisivuilla voi ehdottomasti olla jotakin liikkuvaa grafiikkaa, kunhan siinä on jokin tarkoitus, ja kunhan asiakas helposti löytää eteenpäin. Kaikki eivät nimittäin tykkää jäädä katselemaan kuvia – he tietävät mitä haluavat, ja haluavat sen asappina. Tällöin grafiikka voidaan sijoittaa jotakuinkin nettisivujen keskelle pyörimään, ja varsinaiset palkit näkyvät selkeästi grafiikan yläpuolella, josta ne huomataan. Valikot, eli nämä palkit, ovat yleensä sijoitettuna ylhäälle tai sivun vasempaan laitaan. Tästä on jopa tehty tutkimuksia, että ihminen katsoo sivua ensimmäisesti ylhäältä vasemmalle. Loogista sijoittelua siis.

Nettisivuilla ei myöskään tarvitse olla kuin se olennainen; tietoa palveluta tai yrityksestä, tuotteista – kuvat tuovat aina sitä kaivattua elämää sivuille, jota niitä on kyllä hyvä olla. Inhimillisyyttä sivuille tuo esim. kuvat henkilökunnasta. Me ihmiset haluamme inhimillisyyttä – haluamme palata takaisin aitouteen ja todellisuuteen. Sitä me kaipaamme. Ja muista ne yhteystiedot jokaiselle sivulle.

Jos sinulla on verkkokauppa, on tärkeä tietysti esitellä tuote oikein, hinta ja nappi OSTA.

Kuvat ovat hyvin tärkeitä, niihin tulee panostaa. On sanomattakin selvää, että verkkokaupan tuotteiden hintojen tulee olla heti esillä. Myös osta -nappi tulee olla ekalla sivulla, eikä niin, että ensin avataan varsinainen tuotesivu, ja vasta sieltä löytää napin, väärin. Asiakkaan on pystyttävä ostamana helposti.

Tuotteista tulee olla riittävät kuvaukset, se tuo aina myös luotettavuutta. Chat -toiminnot nettisivuilla voivat olla hyödylliset, mutta toisaalta taas jotkut asiakkaat säikähtävät niitä – chat -toiminto voi siis löytyä sivun alalaidasta, mutta ei niin, että chat -ruutu pomppaa aina auki kun uusi asiakas tulee kauppaan.

Suorilta käsin ja kokemuksesta voin siis sanoa, että luottaisin mieluummin nettisivut ammattilaisen käsiin, jolla jo on referenssejä. Hinnat kannattaa myös kilpailuttaa; hyvät nettisivut ei aina maksa useita tonneja, mutta useita satasia kylläkin.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.