Istumatyötä tekevän kannattaa harrastaa aktiivisia harrastuksia

Täysin totta. Jos istut töissä jo suurimman osan päivästä ja jatkat istumista työajan jälkeen vielä kotona, ei pelkästään takapuoli leviä vaan saattanee ihan ilmennä oikeitakin ongelmia.

Toimistotyöntekijä istuu ahterinsa päällä kahdeksan tuntia viitenä päivänä viikossa. Oikeasti siis neljäkymmentä tuntia viikossa. Muotoilaanpa vielä kerran, noin puolitoista vuorokautta viikossa. Asiaa kun oikein miettii, niin onhan se järisyttävä tuntimäärä viettää istumalla. Työpäivän aikana saattaa nousta sen verran ylös, että liikuttaa ahterinsa kahvihuoneeseen, jossa jälleen istuu ruokapöydän eteen nauttimaan lounasta tai kupillista kahvia.

Hyötyliikunta

Haravointi hyötyliikuntana

Haravointi on hyvä hyötyliikuntamuoto

Ennen kuin alat varaamaan kalliita ryhmäliikuntatunteja lähimmältä kuntosaliltasi, kannattaa miettiä, mitä kaikkea voisit tehdä kotona ja samalla jopa hieman hyötyä siitä? Pihatyöt ovat erittäin hyvä esimerkki hyötyliikunnasta, joka voi välillä olla hyvinkin fyysistä! Kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus, ettei kehosi hajoa. Eihän ihminen kuitenkaan mikään kantojyrsintäkone ole..

Verenkierto

Jokainen voi kuvitella mitä ihmisolennon verenkierto pitää ajatuksesta istua aloillaan kahdeksan tuntia. Niin, kyllähän jokaisen meistä pitäisi nukkuakin yössä kuudesta kahdeksaan tuntia. Mutta toimistotyöläisellä istuminen on vain lisää paikoillaan oloa nukkumisen lisäksi. Ja sitä paitsi, nukkuminen on äärimmäisen tärkeää elimistön toiminnan kannalta.

Enivei. Verenkiertohan ei voi pelittää täydellä teholla, jos istuu suurimman osan päivästä. Helpoitenhan sen huomaa ääreisverenkierrosta. Onko sormet ja varpaat viileät tai jopa kylmät? Lieneekö jaloissa turvotuksia koko päivän paikoillaan olemisesta? Aivan, ensimmäisiä merkkejä siitä, että verenkierto ei todellakaan pelitä täydellä teholla.

Miten veri laitetaan kiertämään varpaisiin saakka? Nousemalla ylös ja seisomalla tai tekemällä vaikka muutama kyykky tauon aikana. Eikö missään nimessä saa ajatellakaan mahdollisuutta rysähtää sohvalle työpäivän jälkeen. Työpäivän jälkeen jalkaan vedetään juoksutrikoot ja lähdetään tehostamaan verenkiertoa lenkkipolulle, jumppaan tai salille. Okei, kyllähän uiminen ja fillarointikin käy. Mitä vaan, kunhan ei jää laakereilleen lepäämään.

Lihaskunto

Mitä lihaksisto sanoo kahdeksan tunnin istumisesta? Tiedetään, se huutaa kurkku suorana apua. On siis todella hyvä työpäivän jälkeen lähteä liikkelle, jotta myös lihaksisto saadaan kuntoon ja huollettua. Valitettava totuus kun on se, että meitä ihmisolentoja pitää pystyssä niin luut kuin lihaksetkin. Saattaa osuutensa olla muutamilla jänteillä, nivelillä ja kalvoillakin. Pääasiassa kunnia kuitenkin menee luille ja lihaksille.

Jos siis lihaksisto huutaa hoosiannaa, miten mahtaa olla tilanne seitsemänkymppisenä. Tuskin tarvii ajatella matkustelevansa Mallorcalla muiden eläkeläisten kanssa, koska jo sängystä nouseminen saattaa tuottaa tuskaa. Lihaksisto kaipaa työtä ja huoltamista, niin se myös palvelee pitkän aikaa käyttäjäänsä.

Luut

Kuten jo mainittu, myös luut pitävät meitä pystyasennossa. Eipä elämä ilman kunnon vahvoja luita mukavaa olisi. Tartu mukiin ja katkaise peukalosi, ei hyvältä kuulosta.

Juokseminen

Juoksemalla luut pysyvät kunnossa

Tömistely, hyppely, kävely, juoksu. Ne kaikki muistutavat luustoa siitä, että vahvana pitää pysyä. Jokainen tömistely vahvistaa luuta. Jos siis tuntuu siltä, että luut napsuvat poikki miten sattuu, kannattanee toki ensisijaisesti hakeutua lääkärille, mutta toissijaisena neuvona olisi aloittaa tömistelystä ja hyppelystä. Sen lisäksi on toki oikein hyvä nauttia maitotuotteita ja D-vitamiinia, josta luusto nauttii ja vahvistuu.

Hengitys

Meinaako henki mennä piukkaan jo ajatuksesta kävellä kerrostalon kolmanteen kerrokseen? Ehkäpä siis kannattaisi välttää hissiä ja todella kävellä sinne kolmanteen kerrokseen.

Liikkuessa ja etenkin reippaasti liikkuessa saa hengityselimistönkin heräämään. Ja tuskin tarvii kertoa, miksi hengittäminen on meille ihmisolennoille perin tärkeää. Kaikki sen tietävät, että jos henki loppuu, niin se loppuu. Hengityselimistöä voi kuitenkin treenata ja pitää hyvässä kunnossa aktiivisella liikkumisella. Joka kerta kun lähtee urheilemaan tai edes ulkoilemaan, on hyvä ottaa edes pienen pieni pätkä reippaampaa vauhtia. Keuhkot tuulettuu kunnolla ja lähtee elimistö muistaa taas mitä tarkoittaa hapetus. On myös paljon helpompaa jatkossa kävellä sinne kolmanteen kerrokseen, eikä välttämättä hengästy jo ajatuksesta..

Kuula

Jokainen sen tietää, että pakkohan sen on myös käydä kuulan päälle, jos könöttää kahdeksan tuntia päivässä tietokoneen ääressä. Vähintäänkin aivot sulavat korvista ulos. Urheilu ja reippailu tekevät siis hyvää myös könöttäjän kuulalle. Aivot saavat muuta ajateltavaa kuin tietokoneen ruudun ja liikkuminen piristää mieltä. Koekilun arvoista hommaa!

Booty

Kuten jo alkusoitossa mainittu, takalistohan siinä istumisessa leviää. Takalisto siis ylös penkistä ja reippailemaan. Ei tarvitse sitten kenekään pahoittaa mieltään, kun booty ei sovikkaan uusiin Freddyihin.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.