Kuinka välttää toimistotyöläisen niska- ja hartiaseudun kivut?

Jokainen sielu on varmasti kuullut sanan ergonomia. Ja etenkin sanan työergonomia. Kuuleman mukaan se on perin tärkeää informaatiota, jota tulisi myös toteutta, jotta ihan totta tosiaankin vältyttäisiin niiltä säryiltä ja kivuilta.

Lopeta könötys

Helpommin sanottu kuin tehty. Jos olet kaksikymmentä vuotta könöttänyt nokka kiinni milloin tietokoneessa ja milloin jossakin muussa ruudussa. Totuus kuitenkin vaan on se, että nyt olisi aika lopettaa könötys ja suoristaa selkä sekä rentouttaa hartiat.

Hyvä työasento

Hyvä työasento estää kipuja

Ilmaisena vinkkinä, jos siis haluat edelleen tehdä työtäsi kahden kymmenen vuoden kuluttuakin sekä viettää aikaa nokka kiinni tietokoneessa. Tee muutos ja selvitä itsellesi mitä kyseinen mystinen ergonomia tarkoittaa ja miten sitä toteutetaan.

Taukojumppa

Hartiat korviin ja alas. Pyöritä olkapäitä. Ja niin edelleen. Vaikka maailman tyhmin sana taukojumppa onkin, se ihan oikeasti toimii. Hetkeksi kun irrotat katseesi läppärin ruudusta ja ravistelet itsesi taas ryhdikkääksi, veri saattaa jopa kiertää aivoihin saakka ja yllätät itsesikin tehokkuudellasi.

Taukojumppa ei pelkästään pistä verta kiertämään jälleen päässä asti, vaan se myös irroittaa sinut muutamaksi sekunniksi totaalijumista, joka saattaa toisinaan työpäivän aikana ilmaantua. Minuutin mittaisen taukojumpan aikana saatat päästä aivojen totaalisolmusta taas tuuman verran eteenpäin.

Ergonomiakoulutus

Yksi vaivalloinen sana: osallistu! Ammatti-ihminen tulee kertomaan ja kartoittamaan ergonomiaa työpaikallesi ja oikeasti saat hyviä ja pitkä aikaisia vinkkejä siihen, kuinka pääsi taas saattaa kääntyä ihan jopa vasemmalle sekä oikealle. Ei enää pelkästään vasemmalle koko kroppaa kääntämällä.

Pidä kuitenkin mielessä päivämäärä milloin ergonomiakouluttaja on työpaikalle tulossa ja luo illuusio siitä, ettet ihan aina könötä. Saattaa käydä hassusti, kuten eräällekin toverille ergonomiakartoitusta työpaikalla tehtäessä. Kouluttaja lähes pyörtyi ovelle, kun näki toverin työskentelyasennon. Kunnon etukeno naama kiinni ruunussa, jalka pöydällä ja selkä niin solmussa kuin ihmisolennolla se voi kieroon mennä. Toisinaan on siis hyvä edes yrittää luoda illuusio siitä, että on joskus edes kuullut puhuttavan sanasta työergonomia..

Työskentelyvälineet

Niitä on saatavilla kaikenlaisia. On kiinteää pöytää ja kiinteää tuolia. Sähkötoiminnolla nousevia ja laskevia tuoleja, satulatuoleja, heittoistuimia ja vasrmasti kaikkea näiden väliltä. Ota siis selvää mahdollisuuksista ja mahdollisuudesta työskennellä kunnon välineillä.

Hommaa pöytäkoneeseesi riittävän suuri näyttö, jotta näet selkä suorassakin ruutuun saakka. Silmälasit ovat myös oivallinen vaihtoehto riittävään näkökykyyn. Loppuu se ainainen könötys, kun kerrankin näkee ruudulla pyörivän tekstin kauempaa kuin kymmenen sentin päästä ruudusta.

Välineisiin liittyy myös koulutus. Ota vastaan vinkit ja ohjeet oikeista säädöistä tuolien ja pöytien kanssa. Helpottaa kummasti heti oloa ja eloa sekä surullisen kuuluisaa niska-hartia-seudun kipua..

Eri hoidot

Jos kärsit jo niskakivuista, niin ei huolta! Vaiva ei tule olemaan ikuinen, mikäli vaan käsittelet sitä oikein! On olemassa useita eri hoitomuotoja, joita hyödyntämällä niska- ja hartiaseudun kivut jäävät nopeasti historiaan. Suosituimpia näistä ovat varmasti hieronnat, joista itse suosittelen eniten intialaista päähierontaa. Hermoratoja myötäilevät hierontamuodot ovat olleet ainakin minulle tehokkaimpia, ja siksi voin kokemuksella suositella niitä.

Asenne tai asennevamma

Ota oikeasti onkeesi siitä mitä neuvoja ja vinkkejä saat. Koska on aivan turhaa tehdä ergonomiakartoituksia ja –koulutuksia, jos kukaan ei ota neuvosta vaaria. Muuta siis vuosien takainen asenteesi vuosien mittaiseksi kivuttomaksi ja säryttömäksi työskentelyksi. Tai siis ainakin kivuton ja särytön niska-hartia-seutu. Muita omantunnon tuskia ergonomiakoulutuksen avulla ei aivan heti korjatakaan. Hyppää siis pois asennevammastasi ja ota vinkki vitoset vastaan uudella avoimella asenteella.

Saa käyttää, mut ei ole pakko

Järkevä toimistotyöntekijä käyttää saamiaan vinkkejä myös kotioloissa surffaillessaan rättikauppojen sivustolta toiselle. Usein silti könötys vaan jatkuu tai pahenee entisestään, kun pääsee kotiin. Sohva, kunnon köyryniska-makuuasento sohvalle, läppäri vatsan päälle ja avot! Siinä sitä taas ollaan, ergonomian lahjakkuus maailmalle.

Käytä siis saamasi opit myös kotona. Ja muista vinkata opeistasi myös työpaikalla työkavereillesi, jos heillä on tapana työskennellä tiukassa etukenossa. Voit siis työtoverille esittää kysymyksen, mihin oot menossa kun oot noin etukenossa? ja tee se joka kerta, kun huomaat könötyskerhon taas kokoontuneen duunipaikalla. Eiköhän jokainen tule huomaamaan muutoksen itsessään ja koko työporukassa ajan mittaan.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.