Miksi videolla on parempi mainostaa kuin pelkällä tekstillä?

Liikkuva kuva huomataan herkemmin kuin pelkkä teksti tai kuva. Siksi videokuva on tehokkaampi mainos kuin pelkkä teksti tai kuva. Joskus videomainos voi ärsyttää ja se ei auta mainostuksessa. Se voi olla jopa vaarallinen.

Videomainoksia on kaikkialla

Mainoksia on joka puolella. Niitä on kaduilla, lehdissä, netissä, kauppojen ikkunoissa, autojen kyljessä ja ihan joka paikassa. Videomuotoisia mainoksia on niistä vain pieni osa, mutta ne huomataan silti helpommin. Kun mainos pyörii videona vaikka tien laidassa videotaulussa se kiinnittää heti huomion. Jos pimeä niin se kiinnittää vielä paremmin huomion.

YouTube videomainos

Esimerkiksi YouTuben käyttäjille videomainokset ovat varmasti tuttu juttu

Netissä silmät kohdistuvat heti mainokseen kun video rupeaa pyörimään. Jos mainos on vain tekstiä tai kuva niin sitä ei välttämättä edes huomaa, kun se ei liiku. Jos vaikka tien laidassa istuisi apina liikkumatta, niin monikaan siitä ohi ajava ei huomaisi sitä. Jos apina hyppisi, niin sen huomaisi lähes kaikki. Samalla tavalla liikkuva kuva huomataan paremmin kuin pelkkä kuva tai teksti.

Nykyään videomainoksia löytyy joka puolelta yhä enemmän. Ennen esimerkiksi jäähalleissa mainokset tulivat vain äänenä, nykyään niitä esitetään videomainoksina hallin keskellä olevista mediakuutioista. Halleissa on usein myös käytävillä näyttöjä, joissa pyörii mainoksia. Monien kauppojen ikkunoihin on ilmestynyt videomainoksia normaalimainosten rinnalle, koska ne saavat paremmin ihmisten huomion.

Interaktiiviset videot ovat nykyaikaa

Uusissa, ns. ”hybridivideoissa” yhdistyvät sekä internet-selaamisen että videoiden parhaat puolet. Useat suoratoistopalvelut, kuten Yle Areena, hyödyntävät tätä HbbTv-nimistä palvelua, jolla katsojalle voi taata monipuolisemman katseluelämyksen. Myös mainostajien kannattaisi mielestäni alkaa hyödyntämään tätä mahdollisuutta enemmän!

Videomainos voi myös ärsyttää eikä tehoa

Netti on pullollaan mainoksia ja yhä enemmän ne ovat videomainoksia. Monien lehtien nettiversioissa pyörii videomainoksia. Joskus lehteä ei pääse lukemaan ennen kuin sulkeen mainoksen ja se on aika ärsyttävää. Jos mainos häiritsee liikaa niin tuskin mainos saa sen tarkoituksen kuin pitäisi. Moni vain yrittää saada mainoksen äkkiä pois tieltä katsomatta sitä sen tarkemmin. Videomainoksissa on usein ääni mukana. Se voi ruveta yhtäkkiä pyörimään ja yhtäkkisestä äänestä saattaa säikähtää. Moni ei halua kuunnella tietokoneesta ääntä jota ei ole itse valinnut ja mainos siten vain ärsyttää. Ei ihme että moni asentaa tietokoneelleen mainostenesto-ohjelmia.

Videokuva vastaan teksti ja kuva

Videomainos ei vaadi aisteilta niin paljoa kuin lukeminen tai pelkän kuvan katselu. Koska videomainoksessa voi olla myös ääni niin mainos voidaan saada perille vaikka kohde ei katsoisi koko videota. Koska liikkuva kuva saa helpommin kiinnitettyä katseen, ja sitä on helppo vain katsella, niin se toimii paremmin kuin että sitä pitäisi lukea. Kaikki eivät osaa lukea, joten liikkuvalla mainoksella hekin saavat mainoksesta jotain irti. Jos mainos on tarkoitettu pieniä lapsia, jotka eivät osaa lukea niin videokuvalla kerrottuna hekin ymmärtävät mitä mainostetaan.

Videomainos voi olla vaarallinen

Mainostaulu

Teiden laidoilla olevat mainostustaulut voivat käydä vaarallisiksi

Kun teiden laidalla pyörii liikkuvia mainoksia niin se voi olla liikenteelle haitallista ja vaarallista. Kun auton kuski näkee mainoksen niin hän jää katsomaan sitä ja ei keskity ajamiseen. Samalla tavalla voi käydä pyöräteilläkin. Mainos voi olla myös liian häikäisevä varsinkin hämärässä ja pimeässä. Kuski voi niitä katsellessa sokaistua. Monissa kaupungeissa onkin huomattu kuinka videomainokset ovat joskus haitallisia ja niitä on ruvettu kieltämään tai rajoittamaan niiden käyttöä. Esimerkiksi Oulussa on jouduttu poistamaan usea mainostaulu tienvarsilta, koska ne ovat häiritseviä. Osa mainostauluista on pitänyt siirtää kauemmaksi ajotieltä ja niitä on pitänyt pienentää. Tampereella on ruvettu rajaamaan sitä milloin ne saavat olla päällä ja kuinka paljon niitä saa olla samalla alueella. Videomainos on siis liiankin tehokas tapa joissain tapauksissa.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.