Onko verkkokurssi tehokas tapa opiskella?

Verkkokursseja käytetään paljon opinnoissa, kuin opinnoissa. Olipa takapuolesi alla yliopiston luentosalin penkki tai alakoulun tuoli, verkko-opintoja hyvin todennäköisesti teet tai vastaisuudessa joudut tekemään.

Verkko-opinnot ovat näppärä tapa suorittaa kevyitä ja lyhyitä kursseja tai yksittäisiä tehtäviä.

Tehokuus

Verkko-opiskeluVerkkokurssien tehokuus kaiketi riippuu täysin siitä mitä suorittaja kurssilta odottaa. Jos osallistut tunnin mittaiselle kurssille lampun historiasta ja kattoon asentamisesta, tuskin olet seuraavana päivänä valmis työskentelemään sähköinsinöörinä. Kuitenkin taskuun taisi jäädä tieto siitä, kuka on kehittänyt lampun, miksi ja miten sen saat ihan omin pikku kätösin asennettua kiinni kattoon kärähtämättä.

Tehokuus toki riippuu myös kurssin tekijästä ja vetäjästä. Miten kurssi on suunniteltu ja kuinka se on osattu markkinoida oikealle kohderyhmälle. Sekä vastaako kurssin sisältö todella sitä, mitä kohderyhmä odottaa.

Sisällön suunnittelu

Verkkokurssin tarjoamat antimet on helppo sisäistää, kun asioissa on tietty linja. Näin kurssin sisältö pysyy aisoissa ja kurssi todellakin saattaa olla hyödyllinen osallistujille. Jos sisältö taas rönsyilee ja asiat esiteteään osallistujille mahdollisimman hankalasti, on kurssin tehokkuus menetetty jo heti alkuunsa.

Opinnoissa ja kursseissa, jotka todella sijoittuvat kokonaisuudessaan verkkoon, on suunnitelman todella oltava hyvä. Etenkin siinä vaiheessa, jos kurssin tarjoajaan saa yhteyden joskus ja jouluna. Jos sisältö ontuu, ontuu myös toteutus ja kurssilaisten saama palvelu. Kukaan ei siis hyödy koko touhusta mitenkään.

Toteutus

Tehokas toteutus verkko-opinnoissa ja –kursseissa on siis selkeä sisältöinen ja toteutettu selkeällä verkkoalustalla ja hyvillä ohjeilla. Näin jokainen kurssille mielijä voi huoletta ilmoittautua ja jopa osata käyttää verkkoalustaa huoletta ja murheetta.

On kuitenkin muistettava, että koneiden ja yhteyksien kanssa toisinaan ilmenee ongelmia. Ongelmien ilmetessä on palvelujen tarjoajilla oltava taskussaan toteutuksen Plan B, jotta kuluttajat saavat rahoilleen vastinetta tai opiskelijat opintokorttiinsa pisteitä. Plan B on myös osa toteutuksen tehokkuutta. On heti olemassa varasuunnitelma, jos yhteydet tökkii tai koko verkko-oppimisalusta kaatuu juuri sillä hetkellä kun lopputentit pitäisi palauttaa.

Luennot

Verkko-opintoihin ja kursseihin sisältyy usein myös luentoja. Ei siis ainostaan lyhyitä kursseja, joiden lopputentti on rasti ruutuun-luokkaa. On mahdollisuus videotallenneluentoihin ja jopa ihan liveluentoihin. Liveluennot ovatkin aivan huippukeksintö ja tehokkuudeltaan kuin Oral B:n sähköhammasharja. Koska tällöin kurssin vetäjä on oikeasti yhteydessä kurssilaisiin ja kurssilaiset voivat kysyä askarruttavia asioita. Videotallenneluennoissa ei moista mahdollisuutta ole, vaan askarruttaviin asioihin on palattava tallenteen jälkeen. Jos silloin enää muistaa mikä oli kyseinen askarruttava asia.

Maailman äärissä

Onhan verkossa oppiminen tehokasta ja toisinaan aika helppoakin. Jokainen voi taholtaan osallistua kursseille ja opintoihin mistä tahansa maailman kolkasta, jos vain yhteydet ja koneet toimivat. Kurssin vetäjä voi itse viettää siestaa Barcelonassa kannullinen sangriaa nenän edessä, kun yksi kurssilainen voi lähettää lopputenttinsä Gambiasta ja toinen Moskovasta. Kätevää, eikö? Kaikki voivat tahoillaan olla maailman äärissä, mutta osallistuvat samalle kurssille. Se jos joku on tehokasta toimintaa!

Videoluennot

Useat luennot videoidaan, ja niitä voi seurata netistä

Tehokkuutta lisää se, että globaalista sijainnista huolimatta ja kurssin kestosta huolimatta aina voi osallistua. Mitä enemmän osallistujia, sitä enemmän suosiota ja myös kehitysehdotuksia, joilla verkko-opinnoista voi tehdä entistä tehokkaampia.

Kaikkea ei voi opiskella verkossa

Muista tämä, kun alat miettimään lisäkoulutusmahdollisuuksia itsellesi. On useita asioita, mitä verkossa voi opiskella, mutta on myös asioita, joita yksinkertaisesti käytännön syistä ei voi verkossa opiskella. Tällaisia ovat kurssit, joissa käytännön harjoitusta tarvitaan, ja joissa ohjaajan tulee heti nähdä, tehdäänkö harjoite oikein. Esimerkiksi järjestyksenvalvojan peruskurssilla on kyse turvallisuudesta, ja ohjaajan näyttämiä esimerkkejä on todella vaikea havainnollistaa verkossa, saati sitten simuloida tilanteita, joissa kurssilaisten tulisi itse käyttää voimaa!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.